nieuws

Drie Nederlandse laureaten voor DETAIL Preis 2009

Geen categorie

Drie Nederlandse architectenbureaus zijn bekroond tijdens het DETAIL Preis Gala in München. Atelier Kempe Thill heeft de award gewonnen in de categorie ‘Akustik’ voor hun project Franz Liszt Konzerthaus in Raiding (Oostenrijk), Ontwerpgroep Trude Hooykaas (OTH) was genomineerd voor de DETAIL Preis 2009 in de hoofdcategorie met het Kraanspoor in Amsterdam en Dirk Jan Postel / Kraaijvanger • Urbis was genomineerd in de categorie ‘ArchitekturXport’ (voor internationale projecten) met de Dutch Ambassador’s Residence in Peking.

detailpreis - Konzerthaus.jpg
Franz Liszt Konzerthaus. Foto: Ulrich Schwarz

Het Franz Liszt Konzerthaus van Atelier Kempe Thill is gebouwd in een park tegenover het geboortehuis van de beroemde componist. In het gebouw bevindt zich een 12 meter hoge concertzaal met balkon voor 600 bezoekers, die naar de proporties en afmetingen van concertzalen uit de tijd van Liszt gemodelleerd is. De binnenkant van de zaal is volledig van hout, de façade is van polyurethaan gemaakt en de vensters van 18 bij 4 meter zijn van een monolithische acrylplaat. De jury was bijzonder enthousiast over de sensibele stedenbouwkundige inbedding van het grootschalige gebouw in de dorpse omgeving, de innovatieve materialisatie en vooral de consequente omzetting van de akoestische eisen door de inzet van puur architectonische middelen.
www.atelierkempethill.com

Detailpreis - Peking.jpg
Dutch Ambassador’s Residence. 
Foto: Christian Richters

De Dutch Ambassador’s Residence van Dirk Jan Postel / Kraaijvanger • Urbis bestaat uit twee vleugels: één voor representatieve functies, de ander voor de privé vertrekken. Elke vleugel heeft een eigen oriëntatie op de tuin. Het meest expressieve onderdeel van het ontwerp is de lange muur van Mongools graniet met daarboven het uitkragende dak. De gevels aan de zuid- en westzijde zijn transparant en geven uitzicht op de tuin die als een ‘dry river’ is vormgegeven. Een wintertuin tussen de beide vleugels biedt fris groen in het harde klimaat van Peking. Opdrachtgever voor de in 2007 opgeleverde residentie is het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 
www.dirkjanpostel.nl
Eerder gepubliceerd: Internationale prijs voor Ambassadewoning Peking 

Detailpreis - Kraanspoor.jpg
Kraanspoor. Foto: Christiaan de Bruijne

Het door OTH ontworpen Kraanspoor is een lichtgewicht werkgebouw van drie verdiepingen bovenop een betonnen afbouwsteiger uit het glorieuze verleden van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) aan de noordelijke IJ-oevers te Amsterdam. Uitgangspunt bij het ontwerp was om een maximaal aantal vierkante meters te realiseren zonder ingrijpende aanpassingen aan de bestaande betonconstructie te hoeven doen. Het draagvermogen van het betonnen basement was voldoende om een lichtgebouw van maximaal drie lagen te dragen. Om het gewicht te reduceren is gekozen voor een staalconstructie in combinatie met een infraplusvloer.
www.oth.nl
Eerder gepubliceerd: 
Winnaars Nationale Staalprijs
Kantoor op historisch kraanspoor 

De DETAIL Preis Ästhetik und Konstruktion wordt tweejaarlijks uitgereikt door het gelijknamige Duitse architectuurblad.

Reageer op dit artikel