nieuws

Oplevering – Vriendelijke ontvangst voor daklozen

Geen categorie

Hoe gaat de overheid om met daklozen en drugsverslaafden, een van de zwakste groepen uit de samenleving? Dit vroeg architect Sjoerd Landman van Architoop zich af toen hij een zogenoemd ‘front office’ moest ontwerpen voor het deel waar de Dienst Werk en Inkomen (DWI) dak- en thuislozen ontvangt.

DWI-liggend-1.jpg    DWi-liggend-2.jpg

De opdracht was helder en concreet: het programma van eisen beslaat 400 m2, exclusief verkeersruimte. De DWI stelde de begane grond van het gebouw uit de jaren zeventig, waarin ze is gehuisvest, beschikbaar voor de front office. Deze is door eindeloos veel verbouwingen volledig dichtgeslibd en veel originele details waren verdwenen. Het gebouw, oorspronkelijk bedoeld voor het ‘Instituut Sociaal Agogisch Centrum’, wordt gekenmerkt door de geometrische structuren in de plattegronden en het gebruik van materialen als beton, schoon metselwerk en hout. 

Landman besloot het meest gehavende deel van de begane grond onder handen te nemen: de oorspronkelijke aula. Veiligheidsmaatregelen voor personeel en cliënten domineren het programma van eisen. Het gevaar dreigt dat een hufterproof inrichting ontstaat, die eerder geweld uitlokt in plaats van voorkomt. Landman koos er daarom voor in materialisering en in uitstraling een vriendelijke en neutrale omgeving na te streven met natuurlijke materialen. De vereiste veiligheidsmaatregelen zijn zo onopvallend mogelijk verwerkt.

DWI-liggend-3.jpg    DWI-liggend-4.jpg

De lichtstraat in de aula is in ere hersteld, waardoor het binnenvallende daglicht het mogelijk maakt daar de centrale hal te situeren. Om deze centrale hal zijn de gesloten spreekkamers en loketten gesitueerd. De hoogteverschillen in de bestaande situatie zijn optimaal benut in de loketfuncties; zittende personeelsleden kijken de staande cliënt op dezelfde hoogte aan. De corridor voor het personeel volgt de gevels van de bestaande bouw. De scheidingswanden zijn gemaakt van mat veiligheidsglas. Voordeel hiervan is dat licht van de gevelramen toch nog doorschijnt in de centrale hal.

www.architoop.nl

DWI-staand-1.jpg    DWI-staand-2.jpg

 

Foto’s Luuk Kramer 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels