nieuws

Oplevering – Sober, stoer en duurzaam

Geen categorie

Ingenieursbureau Search bezit sinds kort een recycleerbaar kantoor- annex laboratorium- en opleidingsgebouw. Het pand in de Amsterdamse Petroleumhaven staat als een stevige doos in het landschap.

Search-openingsfoto.jpg    Search-2.jpg

Architect George Witteveen (Witteveen Architecten, Amsterdam) koos voor een demontabele opbouw van gelamineerde vurenhouten kolommen en liggers en een gevel en dak van zelfdragende kruislings verlijmde naaldhoutplaten, voorzien van 16 cm Pavatex isolatie. Aan de noord- en oostzijde is het gebouw gesloten, terwijl de helft van de zuid- en de gehele westzijde bestaan uit gevelhoge drielaags glaspanelen. Het dak is voorzien van daklichten. Zo valt er zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen, terwijl warmte en kou buiten worden gehouden. Zon en regen worden geweerd middels een luifel en de ramen zijn voorzien van buitenzonwering (screens).
’s Avonds kan het gebouw geheel worden afgesloten, met schuifpanelen op het zuiden en harmonicapanelen op het westen. Gevel en panelen zijn afgewerkt met grof gezaagd western red cedar, zodat het gesloten gebouw een stoer, uniform uiterlijk heeft. Een rondlopende plint uit hetzelfde materiaal versterkt het idee dat het gebouw op zichzelf staat, los van de omgeving. 

Search-3.jpg    Search-4.jpg

Doordat alle gesloten delen op maat werden aangeleverd door dezelfde leverancier bleef de aanvoerstroom eenvoudig en milieuvriendelijk en hoefdeop de bouwplaats niet meer te worden gezaagd. In het afbraakstadium zijn de grote platen makkelijk her te gebruiken. Aangezien de wanden en de gevelbekleding van hout zijn, heeft Witteveen de kozijnen bovendien kunnen weglaten.

Binnen is het gebouw zo open mogelijk gehouden. Aan de zuidzijde van de lange middengang liggen kantoren, aan de noordzijde vergaderruimtes. De tussenwanden zijn van glas, zodat het licht kan doordringen tot de noordkant van het gebouw en men vanuit de vergaderruimtes, door de kantoren heen, naar buiten kan kijken. Laboratoria, praktijkruimtes, archieven en dergelijke hebben gesloten wanden. Ten behoeve van de vloerverwarming zijn de vloeren afgewerkt met (relatief on-duurzaam) gevlinderd beton.

In het oktobernummer van de Architect wordt het kantoorgebouw van Search uitgebreid besproken.

Search-5.jpg

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels