nieuws

Oplevering – Golfers onder golvend dak

Geen categorie

Het nieuwe gebouw van Golf- en Countryclub Liemeer in Nieuwkoop is dankzij het golvende dak een opvallende verschijning. Tegelijkertijd heeft het een landelijke uitstraling die zich goed in de omgeving voegt. Het Leidse architectenbureau Mulder Van Tussenbroek is verantwoordelijk voor het ontwerp. De Groot Vroomshoop verzorgde de engineering van de draagconstructie en de realisatie met gelamineerd hout. Vanaf eind oktober kunnen de golfers genieten van hun ‘negentiende hole’.

Oplevering – Golfers onder golvend dak

In de omgeving van de golfbaan staan boerderijen waarvan de hals vloeiend naar het hogere dak van de schuur golft. Mulder en Van Tussenbroek hebben zich hierdoor laten inspireren in hun ontwerp voor het clubgebouw. De golven van het dak zijn tevens een knipoog naar de glooiende golfbaan. Het dak is bedekt met wigvormige houten leien van Western Red Cedar. 

Golfbeweging
De golfbeweging van het dak gaat in twee richtingen. In de ene richting ontstaat de golf, doordat de hoeken van de sporen ten opzichte van de nok variëren. In de andere richting variëren de lengtes van de sporen. De architecten hebben als het ware een hap uit het gebouw genomen. De toepassing van gelamineerd hout maakte de grote overspanning van de sporen mogelijk. Door de verschillende hoekverdraaiingen ontstaat de gecompliceerd dakvlak, daardoor moeten de onderdelen van de houtconstructie per stuk worden berekend en op maat gemaakt. Reden om De Groot Vroomshoop vanaf het schetsontwerp bij het project te betrekken. De hele constructie inclusief stalen verbindingen is in de fabriek voorbereid en als een bouwpakket afgeleverd, waarna het op de locatie is gemonteerd.

www.degrootvroomshoop.nl

Reageer op dit artikel