nieuws

Oplevering – Vriendelijk bouwhek

Geen categorie

De grootschalige verbouwing van het Erasmus Medisch Centrum vroeg om een afscheiding die naast een vriendelijke uitstraling, duurzaam en eenvoudig aanpasbaar moest zijn. Origins Architecten uit Rotterdam ontwierp een houten hek dat de bouwactiviteiten camoufleert, maar die nieuwsgierige voorbijgangers wel in staat stelt de werkzaamheden te volgen volgen.

Oplevering – Vriendelijk bouwhek

Het bouwhek, dat onlangs is opgeleverd, is opgebouwd volgens een modulair systeem van stalen dragers en panelen met houten lamellen. Door de basisconfiguratie van de lamellen te draaien of te spiegelen, worden acht verschillende panelen gevormd met als resultaat een complexe, niet alledaagse vormgeving. Als de passant vanuit een hoek tegen het hek aankijkt dan is de wand gesloten. Door er recht voor te staan is het mogelijk om tussen de lamellen door te kijken. Het hek is aanpasbaar en kan gedurende de bouwperiode vaak worden gewijzigd. Als het zijn diensten heeft bewezen, is het eenvoudig te demonteren en stapelbaar voor opslag of transport naar een volgende locatie.

De lamellen zijn gemaakt van laagwaardig vurenhout met FSC keurmerk. Het is thermisch verduurzaamd en heeft een minimale levensduur van vijftien jaar. Door vergisting van de houtsappen die tijdens het verduurzamingsproces vrijkomen, wordt het proces energetisch uiterst efficiënt. De levensduur van het bouwhek komt overeen met de teruggroeiperiode van het gebruikte hout. Het staal kan aan het eind van dit rit worden gerecycled. De energie die dan wordt gewonnen door het verbranden van het hout zal de energielast hiervan compenseren. Door zijn energieneutraliteit is het ontwerp helemaal in overeenstemming met de Cradle to Cradle gedachte.

www.origins-architects.nl

Reageer op dit artikel