nieuws

Hoofdkantoor Centric in top 10 meest duurzame gebouwen

Geen categorie

Het nieuwe hoofdkantoor van Centric in Gouda behoort tot de tien meest duurzaam gerealiseerde kantoorgebouwen van Nederland. Deze top 10 is gebaseerd op de ambitieuze GreenCalc-maatlat, die projectontwikkelaar OVG en de Rijksgebouwendienst gebruiken als meetsysteem voor utiliteitsgebouwen.

In het nieuwe hoofdkantoor zijn diverse energiebesparende maatregelen genomen. Zo beschikt het gebouw voor koeling in de zomer en verwarming in de winter over een systeem van koude-warmte-opslag. Dit systeem maakt gebruik van de temperatuur van water dat uit de bodem wordt opgepompt. Ook past de tl-verlichting langs de ramen zich aan aan de hoeveelheid licht die door de ramen valt en schakelt de verlichting alleen in bij aanwezigheid van personeel. De kranen in de toiletten zijn voorzien van bewegingssensoren en voor de computerruimte heeft Centric een Free Cooling in laten bouwen, een koelconcept dat handig gebruik maakt van de koele buitenlucht.

Uitgaande van het door de overheid wettelijk voorgeschreven Energie Prestatie Certificaat (Energielabel) valt het nieuwe hoofdkantoor in de A+ klasse. Hieraan voldoen momenteel alleen zeer duurzame gebouwen.

GreenCalc+ is een hulpmiddel voor het beoordelen en vergelijken van de mate van duurzaamheid van gebouwen. De duurzaamheid wordt berekend door het bepalen van de belasting die het gebouw op het milieu heeft gedurende zijn bestaansperiode (bouw, exploitatie en sloop). Bij de berekening wordt de milieubelasting van het materiaalgebruik, het energiegebruik en het watergebruik van een gebouw meegenomen. GreenCalc+ is ontwikkeld door de stichting Sureac. 

www.greencalc.com
www.centric.nl

Reageer op dit artikel