nieuws

Wukesong Culture and Sports Center

Geen categorie

Het oorspronkelijke ontwerp is gemaakt door Burckhardt + Partner. Het ambitieuze eerste voorstel ging uit van mediagevels die als enorme tv-schermen de sportwedstrijden ook voor buitenstaanders van veraf zichtbaar zouden maken.

Wukesong Culture and Sports Center

Hoewel in China alles mogelijk lijkt ging dit voorstel een stap te ver. Het ontwerp is tot op het bot uitgekleed en opnieuw opgetuigd door het Beijing Architecture Research Institute. In het kader van het motto ‘Green Olympics’ is ook dit gebouw voorzien van klimatologische vernuftigheden. Een met goudbruine energiebesparende aluminiumpanelen beklede gordijngevel is opgehangen aan een stalen frame. Het idee is dat uiteindelijk wijnranken tegen de gevel opklimmen en 80% van het oppervlak bedekken. 

Naast het gymnasium ligt het Beijing Wukesong Sports Center Baseball Field, een tijdelijk wedstrijdveld en twee oefenvelden. Het gras is geteeld op een boerderij bij Shanghai en zal na afloop van de Spelen worden verwijderd en elders worden hergebruikt. Het gras is namelijk niet bestand tegen het barre winterklimaat in Beijing. 

Rondom het Wukesong complex zijn een aantal grootschalige ontwikkelingen gaande. Een nieuwe shoppingmall is in aanbouw. Het gebied zal verder worden verdicht met appartementen en kantoren. Ter plekke van het tijdelijke Baseball stadion zal ook gebouwd gaan worden. Het goudkleurige gymnasium gaat dienst doen als sportief en cultureel hart van dit nieuwe centrumgebied.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels