nieuws

Uitslag Waterproef

Geen categorie

SwietenLau architecten is uitgeroepen tot winnaar van de prijsvraag Waterproef met een ontwerp voor de watertoren aan de Hoge Rijndijk in Leiden.

Uitslag Waterproef

Het bestaande gebouw heeft als meest essentiële en unieke monumentale onderdeel een   betonskelet. Dit skelet is behouden en wordt versterkt door de metselwerkvlakken transparant uit te voeren en zelfs voor een deel te verwijderen.   Op deze wijze worden ze getransformeerd tot baksteengordijnen die daglicht toelaten en uitzicht bieden. In de avond verandert de toren in een baken met licht van binnenuit. Het ontwerp bevat een nieuwe ruimte op de begane grond rond de toren waarvan het begroeide dak aansluit op de opgang naar de brug. Deze voet vormt de entree tot de toren met horeca maar herbergt ook voorzieningen, als toiletten en opslag, die anders de ruimte in de toren aantasten.

De jury onder leiding van Paul Meurs (Hoogleraar restauratie aan de TU) wees het ontwerp ‘Watertoren op nieuwe voet verder’ unaniem aan als winnaar. “We zochten naar een ontwerp met een intelligente oplossing voor een sprankelend baken in de stad en SwietenLau architecten is daar in geslaagd.”

Doel van de prijsvraag was ideeën te verzamelen voor een nieuwe bestemming voor dit markante rijksmonument. Uitgangspunt is dat de watertoren in de toekomst toegankelijk wordt voor het publiek. De prijsvraag werd georganiseerd in opdracht van de gemeente Leiden door RAP Architectuurcentrum.

Van 8 augustus tot en 12 oktober 2008 zijn de inzendingen te bezichtigen in RAP Architectuurcentrum in Leiden.

www.swietenlau.nl

Reageer op dit artikel