nieuws

Techniek – Led met uitstraling kooldraadlampje

Geen categorie

Alenco, producent van led-verlichting, ontwikkelde voor het Luxor Theater in Arnhem een led-kogellamp met de uitstraling van de oorspronkelijke kooldraadlamp. De aansturing is echter van nu: de kleur en de intensiteit van de 400 lampjes kan afzonderlijk worden geregeld.

Techniek – Led met uitstraling kooldraadlampje

De verlichting in de Grote Zaal van het Luxor Theater, ontworpen door Willem Diehl, werd na de oplevering in 1915 in de pers een meesterwerk genoemd: “De eerste indruk die de verlichting maakt, is die van zonlicht. Het grote voordeel is ook, dat bij bioscoopvoorstellingen het licht geleidelijk verdwijnt. Het wordt nimmer geheel donker in de zaal.”

De zaal heeft een gewelf met grote korfboogribben en een cassetteplafond. Elk van de 400 cassettes bevatte een dimbaar kooldraadlampje. Onder leiding van Architectenbureau Fritz in Bussum is het theater onlangs gerestaureerd. Daarbij is elke cassette onder handen genomen en zijn de kooldraadlampjes vervangen door led’s.

www.alenco.nl

Reageer op dit artikel