nieuws

Project – Nieuw schiereiland in het IJ

Geen categorie

Op een nog aan te leggen schiereiland in het IJ, onder rook van het Amsterdamse Centraal Station, komt een stedebouwkundig complex van vijf gebouwen. IJDock is een ontwikkeling van Fortis Vastgoed en komt tot stand in samenwerking met de Rijksgebouwendienst en de Gemeente Amsterdam. Op 19 juni is de officiële start van het project gevierd in aanwezigheid van de initiatiefnemers en van stedebouwkundig architect Dick van Gameren.

ijdock paleis-liggend-1.jpg    ijdock liggend-2.jpg

Het nieuwe schiereiland meet 60 bij 180 meter, met een hoogte van ongeveer 45 meter vanaf de waterlijn. Op een gemeenschappelijke bak, waarin twee lagen parkeergarage worden aangelegd, wordt – nog onder het maaiveld – een servicelaag gerealiseerd. Hierop verrijzen de vijf gebouwen, die plaats bieden aan het Paleis van Justitie, kantoren, een hotel en luxe appartementen. Een passantenhaven en publiek toegankelijke en commerciële functies maken het project compleet.

De uitgangspunten van het masterplan, dat dateert van 1998 en is ontworpen door Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek, zijn nagenoeg ongewijzigd gebleven. De vijf bouwvolumes worden ontworpen door verschillende architecten. De twee gebouwen op de kop van IJdock, waarin het Paleis van Justitie wordt gevestigd, zijn van de hand van Claus en Kaan Architecten. Zeinstra van Aelderen Architecten   zijn verantwoordelijk voor een woongebouw en het kantoorgebouw, waarvan het onderste deel is bestemd voor het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Jan Bakers en Ben Loerakker hebben het hotel ontworpen, dat straks driehonderd kamers telt

IJdock-staand-1.jpg    

Inmiddels is al begonnen met een constructie die het schiereiland moet beschermen tegen uit de koers geraakte schepen. Daarna kan worden gestart met de bouw van de parkeerbak in het water. Fortis Vastgoed Ontwikkeling verwacht dat het project in de loop van 2012 wordt opgeleverd.

www.fortisvastgoed.nl
www.ijdock.nl

Reageer op dit artikel