nieuws

Oplevering – Slim, transparant ateliergebouw

Geen categorie

Jos Roodbol heeft onlangs een ateliergebouw gerealiseerd op de plek waar eerst een garage stond.

De begane grondvloer is een meter onder het maaiveld geplaatst, zodat een volume met twee bouwlagen mogelijk werd. Om de benedenverdieping te voorzien van voldoende daglicht heeft de architect de tussenverdieping aan drie kanten los gehouden van de transparante gevel. Daarnaast is het atelier voorzien van reglit stroken aan de zijkant en gematteerd glas in de schuine delen van het dak.

hondecoeterstraat-1.jpg

De stalen kolommen rusten op een onder het maaiveld gelegen kelderbak en staan een stuk achter de buitengevel, die overspant van dakrand tot kelderbak. De entree is aan de zijkant geplaatst, zodat de gevel maximaal op de straat is gericht. Vanaf de entree voert een interne trap een halve verdieping omhoog of omlaag. Toilet, CV, bergruimte en pantry bevinden zich in een gele, vrijstaande kern, die dwars door beide ruimtes loopt. Glas, hout en staal zijn in hun pure, onbehandelde staat toegepast. 

hondecoeterstraat-2.jpg

Het ateliergebouw staat in de Hondecoeterstraat in Amsterdam, in een bouwblok van Amsterdamse School-architect Johan van der Mey. Een smalle plint van baksteen verbindt de terugliggende glazen gevel met het gevelmetselwerk van de buren.

hondecoeterstraat-3.jpg

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels