nieuws

Oplevering – Dynamische sculptuur

Geen categorie

Vanaf het nieuwe schooljaar kunnen de kinderen van ‘de Pijler’ in Rotterdam hun lessen volgen in een verbeterd en prettiger tijdelijk schoolverblijf. Ewoud Netten en Bart Spee (PLUS architecten) besloten een onderkomen te creëren dat de leerlingen in staat stelt hun lessen te volgen in een gezondere omgeving.

liggend.jpg    liggend-2.jpg

Dankzij de toepassing van een innovatief gevelmateriaal en een opengewerkte plattegrond en gevel krijgen de geclusterde standaardunits een bijzondere uitstraling. De units vormen een eenheid en doen de standaardisatie vergeten. 

De plattegrond, opgebouwd uit een aaneenschakeling van vaste unit-modules, is zo geprogrammeerd dat er vanuit de middencorridor zich ruimten direct naar buiten openen. Hierdoor krijgt het gebouw van binnen meer licht en zicht en ontstaat er een open gebouw. De overmaat van de middencorridor met lokale verbredingen maakt multifunctioneel gebruik mogelijk. De gang kan tevens als speelzone of leerplein dienen. Elk leslokaal heeft, naast een serie horizontale panoramaramen op verschillende hoogten, één of meerdere grote verdiepingshoge puien.

liggend-3.jpg    liggend-4.jpg

De meanderende gevelplaten rondom de grote gevelopeningen in het gebouw transformeren de rechte doos tot een dynamische sculptuur. Het wegdetailleren van de daktrimlijst en de lekdorpels van de puien zorgt ervoor dat er een heldere sculptuur ontstaat zonder overbodige uitstulpingen en randen.

staand-2.jpg    staand.jpg

In de gevel zijn volkernplaten toegepast. Deze zijn door middel van de zogenoemde Vectogramm freestechniek bewerkt. Deze techniek is voor het eerst toegepast als gevelbeplating. Per gevel wordt ‘fullscreen’ een foto van de vier thema’s van de basschool ‘de Pijler’ gefreesd, te weten: zelfstandig, structuur, betrokken en sociaal. Hierdoor ontstaat een schaalvervreemding en worden de onderwijsactiviteiten die in het gebouw plaatsvinden middels beelden nog eens extra benadrukt.

PLUS heeft zich samen met de ouders, het schoolbestuur van de Pijler en de dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving van de gemeente Rotterdam ingezet voor dit project. 

www.plusarchitecten.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels