nieuws

Oplevering – Bomen in het zicht

Geen categorie

Stichting Landgoed Schovenhorst in Putten heeft volgens henzelf “de mooiste bomentuin van Nederland.” De Stichting wil meer mensen hiervan deelgenoot maken en schreef daarom een besloten prijsvraag uit om een bestaande kwekerij om te vormen tot een bezoekerscentrum. De opdracht ging naar na-ma architecture.

theeschenkerij-1.jpg    theeschenkerij-2.jpg

De nieuwe theeschenkerij voltooid de omsluiting van de tuin waardoor een plek is ontstaan op het dicht beboste landgoed waar voldoende ruimte is om de bomen als objecten te ervaren. 

Het gebouw is ter plaatse van de bestaande parkeerplaatsen gesitueerd. Hiermee blijft de kwekerij ruimtelijk intact en wordt het minst aantrekkelijke deel opgewaardeerd. Daarnaast wordt de bezoeker door deze positionering gestimuleerd door de tuin te bewegen. De routing en ervaring van de omgeving wordt in het gebouw doorgezet. Een grote houten schuifpui biedt een blik terug de tuin in. Een groot dakraam kadert het zicht op de kruin van een grote beuk in. 

theeschenkerij-3.jpg    

Dankzij een minimale vierkante constructie aan de rand, kan het gebouw aan de tuinkant zoveel mogelijk worden opengezet. Deze constructie bestaat uit vier centrale houten kolommen verbonden door vier liggers, waar het dak grotendeels op rust. Het zwart gebeitste ‘vierkant’ contrasteert met de Amerikaans wit eiken afwerking van de rest van het interieur. Het exterieur bestaat uit antraciet kleurige vezelcement leien doorsneden met zwarte tuinmuren van western red ceder. 

theeschenkerij-4.jpg    theeschenkerij-staand-1.jpg

Dit project maakt onderdeel uit van de herstructurering van het landgoed dat gespecialiseerd is in exotische boomsoorten. Naast de schenkerij/   bezoekerscentrum, bestaan de ingrepen uit een Bostoren, naar ontwerp van   SeArch en een tunnel en parkeerterrein, naar ontwerp van Rein Geurtsen en partners.

Foto’s: Allard van der Hoek Architectuurfotografie

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels