nieuws

Oplevering – Transformatie van bioscoop naar poppodium

Geen categorie

Nu iedere stad zijn eigen poppodium wil, kan Arnhem niet achterblijven. Zij gaven architectenbureau Fritz de opdracht de bioscoop Luxor uit 1915 te verbouwen tot een eigentijds breed poppodium.

luxor-staand-1.jpg    luxor staand-2.jpg

Luxor is een van de eerste bioscopen van Nederland naar ontwerp van de Arnhemse architect Willem Diehl. Het was voorzien van de nieuwste technische middelen op het gebied van luchtbehandeling en licht. Diverse bekende ontwerpers gaven het in- en exterieur vorm, zodat een opvallend theatergebouw ontstond; een mengeling van historische Europese en exotische bouw- en kunststijlen vormt een eigenzinnig geheel, dat de sfeer van de vroege Art Deco ademt.

Het gebouw is door de jaren heen regelmatig verbouwd, aangepast en gemoderniseerd. Veel oorspronkelijk materiaal verdween achter betimmeringen en verlaagde plafonds. Door onderzoek ter plaatse zijn delen van het authentieke decoratieprogramma vrijgelegd. Mede aan de hand van oud fotomateriaal is het interieur grotendeels gereconstrueerd en gerestaureerd.

De nieuwe functie van poppodium vraagt veel op het gebied van techniek en bouwfysica. Geluidsisolatie, licht- en geluidsinstallaties en de infrastructuur van de horeca zijn ‘onderhuids’ ingebracht. Een tweede schil is over het gebouw heen gezet om aan de zware milieueisen en de geluidsisolatie te voldoen. Hierdoor ontstond ruimte waar alle luchtbehandelingvoorzieningen konden worden ondergebracht. Op deze manier wordt het monument minder belast en is er sprake van een reversibele ingreep.

luxor staand-3.jpg    luxor staand-4.jpg

De voormalige entreehal behoudt zijn functie en gaat tevens onderdak bieden aan een café. De gereconstrueerde foyer op de verdieping doet dienst als kleine zaal. De grote zaal met een capaciteit van 800 personen kreeg een nieuw balkon en de kooldraadlampjes in de cassettes zijn vervangen door leds, die afzonderlijk kunnen worden aangestuurd. 

Ten behoeve van het poppodium zijn grote kelders aangelegd met onder meer oefenstudio’s, kleedruimten en opslag. Tevens is achter de oude bioscoop een nieuwbouw gepland, aansluitend op het project Arnhem Centraal, waarin aan Luxor gerelateerde functies worden ondergebracht.

www.bureaufritz.nl

Foto’s: Wilma Kuijvenhoven

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels