nieuws

Oplevering – Boomstammen in bosrijke omgeving

Geen categorie

Spring Architecten ontwierp in de bossen van Bilthoven, aan een open plek aan het Biltse Meertje, een nieuw gebouw voor de brede school St. Theresia. Het gebouw gaat ruimte bieden aan een basisschool van zestien klassen, kinderopvang De Bilt, peuterspeelzaal Aagje en een gemeenschappelijke ruimte voor buurtactiviteiten, de Agora.

theresia-liggend-1.jpg    theresia liggend-2.jpg

Freek Speksnijder, projectarchitect vertaalde de open plek in een centraal plein, de Agora. Dit plein vormt het hart van het gebouw. Hier omheen liggen de ruimtes voor de school, de buitenschoolse opvang en de peuterspeelzaal. Ze krijgen de vorm van boomstamachtige volumes, in contrast met de sportzaal die de vorm krijgt van een rechthoekige stalen beschermdoos. 

De volumes lopen door in de waxedwood houten gevel met op de ronde hoeken een vloeiende hoge daklijn. Deze loopt glooiend over in de open en holle gevel bij de agora, tot aan het hoogste punt van de dubbelhoge houten vliespui.

theresia liggend-3.jpg    theresia-liggend-4.jpg

Om de eenheid met het omringende terrein te bevorderen, krijgt het schoolplein een betontegel met een grove natuurstenen deklaag. In de agora is dezelfde steen gebruikt, maar hier heeft deze een gladde deklaag. Om het schoolplein heen liggen grasveldjes voor de jongste kinderen, afgescheiden door houten paaltjes met gaas als hekwerk, en ronde houten buitenbergingen. 

www.spring-architecten.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels