nieuws

OMA presenteert ontwerp Coolsingel

Geen categorie

Office for Metropolitan Architecture (OMA) en Multi Vastgoed presenteerde gisteren het ontwerp voor een bijzonder multifunctioneel complex in het centrum van Rotterdam. Het gebouw bevat 120.000 vierkante meter aan winkels, kantoren, woningen en cultuur- en amusementsvoorzieningen. Het bestaande monumentale kantoor van ABN AMRO maakt deel uit van het project dat in 2013 klaar moet zijn.

OMA presenteert ontwerp Coolsingel

Het gebouw komt in het hart van Rotterdam, op het punt waar de belangrijkste winkelstraten Coolsingel, Lijnbaan, Binnenweg en Beurstraverse bij elkaar komen. Het ontwerp in de vorm van een kubus is doorsneden door open ruimtes die daglicht in het volume toelaten en uitzicht en doorzicht bieden. 

De basis van de kubus bestaat uit vijf lagen met winkels van in totaal 30.000 vierkante meter die in verbinding staan met de omliggende straten en wellicht het metrostation Beurs. Onder het gebouw komt een parkeergarage met parkeerfaciliteiten voor de te ontwikkelen woningen en kantoren. In het gebouw komen publieksfuncties zoals restaurants, een tentoonstellingsruimte en entertainment. Via lange roltrappen en een diagonale lift kan het publiek deze ruimtes die uitzicht bieden over de stad bereiken. 

Het gebouw komt op plaats van een kantoorgebouw uit de jaren 70 en is omgeven door historische bouw, waaronder het oude ABN AMRO kantoor. 

 “OMA wilde per sé deze hoogwaardige gebouwen bij het nieuwe ontwerp betrekken, Het bankgebouw is een belangrijk element van het plan,”  aldus OMA-partner Floris Alkemade. “Het vormt de basis voor de nieuwe gebouwen en de markante entree wordt een belangrijk punt op de Coolsingel. De huidige eigenaar, ABN AMRO, blijft gebruiker van het gebouw maar uitgebreid met ondermeer winkels wordt het pand opgewaardeerd en veel toegankelijker.” 

De ambitie van de gemeente Rotterdam om het centrum aantrekkelijker te maken en de leefbaarheid te vergroten is leidend geweest bij het ontwerp. 

De mix van functies, de duurzaamheid door een hoge energie-efficiëntie en de visuele en fysieke connecties met de publieke ruimte zijn essentiële elementen van het Coolsingel project die daartoe bijdragen. 

OMA werkt met Multi Vastgoed ook aan een multifunctioneel complex bij het Centraal Station in Den Haag waarvan de bouw volgend jaar van start gaat. 

OMA partners Floris Alkemade en Rem Koolhaas leiden het Coolsingel project samen met projectleider Mark Veldman. 

www.oma.eu 

Reageer op dit artikel