nieuws

Gents architectenbureau wint internationale wedstrijd

Geen categorie

Abscis Architecten uit Sint-Denijs-Westrem heeft in samenwerking met het Luxemburgse bureau Tatiana Fabeck Architectes de eerste prijs in de wacht gesleept van de internationale architectuurwedstrijd voor de nieuwbouw van de Maison des Sciences Humaines, le Fonds de Belval in Luxemburg.

Gents architectenbureau wint internationale wedstrijd

De nieuwbouw ligt in Belval, een brownfield-site ten westen van Esch-sur-Alzette, die herontwikkeld wordt tot een groot wetenschappelijk en cultureel centrum. Het ontwerp is een invulling van een bouwblok binnen een groots urbanisatieproject, waarvoor Jo Coenen het masterplan tekende.

Het programma is georganiseerd in een compact volume met twee interne patio’s, die voor voldoende lichtinval zorgen. De inplanting van het gebouw garandeert voldoende uitbreidingsmogelijkheden en een onafhankelijke ontwikkeling van een viertal woontorens (studentenverblijven en appartementen voor gastprofessoren). Het gebouw heeft een monolitisch karakter, maar is op de onderste verdiepingen voldoende opengewerkt om de toegankelijkheid van het Maison des Sciences Humaines te versterken. De betonnen gevel wordt geritmeerd door een spel van verticale raamopeningen, voorzien van gekleurde panelen en zonwering. Onder het gebouw is een publieke parking voor circa 300 wagens.

De tweede en derde prijs gingen naar Auer+Weber+Assoziierte (D) en p.arc et Itten+Brechbühl (L/CH). 

www.fonds-belval.lu/home.php

Reageer op dit artikel