nieuws

Selectie concours Internationaal Strafhof bekend

Geen categorie

Twintig architecten zijn geselecteerd voor deelname aan het architectenconcours voor het ontwerp van de nieuwbouw van het Internationaal Strafhof (ICC).

Voor het maken van een schetsontwerp op basis van een gedetailleerd programma van eisen, ontvangt elke deelnemer een bedrag van 35.000 euro. De ontwerpen moeten worden   ingediend in augustus 2008. De drie beste ontwerpen worden bekend gemaakt in november en tentoongesteld in het Museon in Den Haag. De winnaars van de eerste prijs ontvangen 60.000 euro, de tweede prijs bedraagt 50.000 euro en de derde prijs 40.000 euro. De architect met het winnende ontwerp wordt begin 2009 bekend gemaakt.

Uit Nederland zijn geselecteerd:
Claus en Kaan Architecten, Rotterdam; Mecanoo architecten, Delft; Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam. OMA / SeARCH, Rotterdam en Wiel Arets Architect & Associates, Maastricht. 

De internationaal geselecteerde architectenbureaus zijn: 
Architectus Brisbane Pty, Brisbane, Australie. Atelier Christian de Portzamparc, Parijs. David Chipperfield Architects, Londen. Xaveer De Geyter, Brussel. Henning Larsen Architects, Kopenhagen. Ingenhoven Architects, Düsseldorf. JLCG arquitectos, lda, Lissabon. Kengo Kuma & Associates, Tokio. Mangado y Asociados, Pamplona, Spanje.. Moshe Safdie & Associates, Somerville, VS. Nikken Sekkei, Tokio.. Sauerbruch Hutton, Berlijn. Schmidt Hammer Lassen / Bosch & Fjord, Århus C, Denemarken. Springall+Lira / bgpm, Mexico. Stein Halvorsen / ARCASA, Oslo, Noorwegen.. Xaveer De Geyter, Brussel. 

In februari startte het architectenconcours onder voorzitterschap van en georganiseerd door de Rijksbouwmeester. De nieuwbouw van het Strafhof met een totaal bruto vloeroppervlak van circa 46.000 m2, wordt gebouwd op de plek van de huidige Alexanderkazerne (een voormalige militaire kazerne), het terrein ligt tussen de duinen en de Van Alkemadelaan in Den Haag. 

Reageer op dit artikel