nieuws

Oplevering – Verslaafden en buurtbewoners gemoedelijk bij elkaar

Geen categorie

In de Moerkerkestraat in de Rotterdamse wijk Charlois is door Krill architectuur en onderzoek een nieuw dagzorgcentrum met buurtfoyer gerealiseerd.

moerkerkestraat-ext-st-2.jpg    moerkerkestraat-6.jpg

Dit ontwerp vervangt een bestaand dagopvangcentrum voor verslaafden, waarvan de oude behuizing niet meer voldeed. De Nieuwe Unie kocht twee panden in de straat, die ingrijpend zijn verbouwd. Een nieuwe structuur is over en door de oude ruimte heen geschoven, waarbij de voorgevel, de scheidingswanden en een deel van de vloeren zijn behouden. 

De nieuwe structuur combineert de twee functies en deelt het volume op in vijf schijven. Aan weerszijden een lange steektrap met kasten, een verkeerszone, een zone met kleinere functionele ruimtes, zoals de toiletten, de stafruimtes en de keukens, en een zone met grotere verblijfsruimtes. 

De drie groepen die van het pand gebruik maken hebben ieder hun eigen (sub)ontsluiting. De patiënten van Bouman-GGZ kregen een plek die ontspanning biedt, zonder ziekenhuisuitstraling en waar ze in rust hun verdovende middelen gebruiken. De staf van Bouman-GGZ houdt toezicht over het hele gebouw en over de patiënten, daarom staat in het dagzorgcentrum hun kantoor centraal. Een aparte wenteltrap voert vanuit dit kantoor naar een glazen doos op de tweede verdieping en naar een onderzoeksruimte beneden waar de arts of reclasseringsambtenaar gebruik van kan maken. 

De buurtbewoners kregen in de nieuwe opzet twee woonkamers ter beschikking, op de begane grond en op de derde verdieping, en twee vergaderruimtes op de derde verdieping. Vanuit de onderzoeksruimte is er een deur naar de buurtfoyer, zodat een arts er een buurtspreekuur kan houden.

www.krill.nl

moerkerkestraat-int-5.jpg    moerkerkestraat-int-st-4.jpg

Foto’s: Ximena Davalos

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels