nieuws

Lezers Utrecht denken mee over nieuwe bibliotheek

Geen categorie

Bezoekers van de Centrale Bibliotheek in Utrecht mogen meedenken over de nieuwe bibliotheek in de stad. Vanaf gisteren presenteren zeven architectenbureaus in de huidige bieb hun visie voor de nieuwe bibliotheek.

De zeven architectenbureau werden zorgvuldig geselecteerd door de jury onder leiding van Bob van Reeth. B.I.G. architecten en 3XN zijn afkomstig uit Denemarken, DOK architecten, Claus en Kaan, VMX, RAPP+RAPP en SeARCH zijn van Nederlandse bodem. Bezoekers van de boekenuitleen kunnen tot 22 juni hun mening geven over de ontwerpvisies. 

big.jpg    3XN.jpg  

B.I.G. Architecten                             3XN

Half juli wordt bekendgemaakt welke architect het gebouw daadwerkelijk mag gaan ontwerpen. De nieuwbouw wordt volgens de gemeente geen klassiek ‘bewaarhuis van boeken’. De bezoekers moeten er ook kunnen gamen, een lezing of debat bijwonen, een film kijken, een kop koffie drinken of een hapje eten. 

dok.jpg    claus en kaan.jpg

DOK architecten                                    Claus en Kaan

De jury betrekt de mening van het publiek bij het selectieproces. Zij leggen hun advies voor aan het college van burgemeester en wethouders, die naar verwachting half juli een besluit neemt. In het najaar van 2008 vindt besluitvorming plaats in gemeenteraad, waarna de definitieve opdracht wordt verstrekt aan de architect en het ontwerpproces kan starten. Naar verwachting opent de nieuwe bibliotheek eind 2012. 

In het toekomstige gebouw worden ook 120 appartementen ondergebracht. Omdat het pand naast het station komt te liggen is er zelfs een mogelijkheid dat bussen en trams letterlijk door het gebouw heen   rijden. Half juli is bekend welke architect het gebouw daadwerkelijk mag gaan ontwerpen.

search.jpg    rapp+rapp.jpg

SeARCH                                                       Rapp+Rapp

De tentoonstelling ‘7 Visies is tot half juli te zien in de Centrale Bibliotheek Utrecht, Oudegracht 167 
Openingstijden: Maandag van 13.00 – 21.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 11.00 –18.00 uur, donderdag van 11.00 – 21.00 uur, zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.
Via www.cu2030.nl kan worden gestemd op de ontwerpvisies. 

vmx.jpg

VMX   

 

Reageer op dit artikel