nieuws

Techniek – Vriendelijk voor huis, mens en dier

Geen categorie

Xella introduceert het milieuvriendelijke en duurzame product Multipor, isolerende panelen waarvan de isolatiewaarde vergelijkbaar is met die van traditionele isolatiematerialen.

Techniek – Vriendelijk voor huis, mens en dier

Het gaat echter om een steenachtig materiaal en heeft als voordeel dat het niet brandbaar, vorm – en drukvast, dampdoorlatend en vezelvrij is. Het bevat meer afgesloten cellen met stilstaande lucht dan cellenbeton van Ytong en Hebel en is daardoor een praktisch alternatief voor de bekende isolatiematerialen. 

De platen hebben een warmtegeleidingsvermogen van 0,045 W/(mK), daarmee behoren ze tot de hoogste bouwmaterialenklasse A1 conform EN 13501-1. De poreuze structuur van Multipor zorgt bovendien voor een goede geluidsabsorptie. Multipor is CE-gemarkeerd en beschikt over de Europese Technische Goedkeuring ETA-05/0093, waardoor de kenmerken en eigenschappen van het isolatiemateriaal volgens Europese normen zijn bepaald. 

Het is uitermate geschikt als buitengevelisolatiesysteem, isolatie aan de onderzijde van betonvloeren in parkeergarages, het isoleren van buitenmuren en de isolatie van platte daken. Multipor wordt ook gebruikt als composietmateriaal: als de vormvaste kern van kunststof en aluminium (sandwich)panelen. 

De verwerking is vergelijkbaar met die van cellenbeton, verlijming gebeurt met speciale Multipor lijmmortel. Passtukken worden eenvoudig met een handzaag op maat gemaakt. Bij het isoleren van ‘koude vloeren’ heeft het materiaal als voordeel dat het zonder stutten direct tegen plafonds kan worden verlijmd. 

De afmetingen van de platen zijn (l x b) 600 x 390 mm bij een dikte van 50, 60, 80, 100, 120, 140, 160, 180 en 200 mm.

www.xella.nl

Reageer op dit artikel