nieuws

Techniek – Temperaturen van de stad

Geen categorie

Dakwacht, de serviceorganisatie van Consolidated Nederland, heeft een nieuwe dienst: Dakscan. Dakscan brengt het energieverlies van daken in beeld door middel van dakthermografie. Alle materialen die warmer zijn dan -273 graden Celsius zenden elektromagnetische straling uit.

Techniek – Temperaturen van de stad

Met een infraroodcamera kan deze straling zichtbaar worden gemaakt. Tijdens een vlucht boven de stad kan met een dergelijke camera de temperatuur van de dakoppervlakken worden bepaald. Op de beelden is direct zichtbaar welke daken weinig of veel warmte verliezen. De resultaten van de scan kunnen worden ingezet om daken beter te isoleren en energieverlies tegen te gaan.

Naar schatting gaat bij gebouwen dertig procent van de warmte verloren via het dak. Door beelden te maken in een hoge resolutie kunnen zwakke plekken tot in detail worden blootgelegd. Zelfs koudebruggen zijn zichtbaar. De thermografische beelden alléén zijn niet voldoende om harde uitspraken te doen. Een witte of rode vlek kan duiden op slechte isolatie, maar het kan ook een rokende schoorsteen zijn. Een koud dak kan een goed geïsoleerd dak zijn, of het dak van een huis waarvan de bewoners op vakantie zijn en de verwarming hebben uitgezet. Om harde uitspraken te doen over de kwaliteit van isolatie moet ter plaatse aanvullend onderzoek worden gedaan.

Met behulp van de scan kan een vastgoedeigenaar prioriteiten stellen als het gaat om de renovatie van zijn bezit. 

www.consolidated.nl

Reageer op dit artikel