nieuws

Breipatroon op de gevel

Geen categorie

NAT Architecten uit Rotterdam heeft de tweede prijs veroverd in een internationale ontwerpwedstrijd voor een nieuw gebouw voor de Kunstacademie in Talinn, Estonia. De eerste prijs ging naar Sea+Effekt uit Denemarken.

Breipatroon op de gevel

De uitschrijvers van de prijsvraag waren op zoek naar een nieuw gebouw dat de bestaande academie zou moeten komen te staan, in het nieuwe opkomende zakencentrum dichtbij het oude centrum van Talinn. Het gebied is door de gesloten straten en het gebrek aan openbare ruimtes en pleinen desolaat, vooral in de avond.     

   nat-3-liggend.jpg

NAT Architecten wilden de verschillende faculteiten in een gebouw plaatsen die de universiteit naar hun mening internationale allure verschaft. Daarbij wilde zij de relatie en interactie tussen het gebouw en de straat herstellen. 

Het ontwerp van NAT bestaat uit een opgetild volume. Het totale publieke programma is verticaal verplaatst in het plan. Door de faculteiten in een L-vorm volume te plaatsen boven de parkeergarage en werkruimte hebben zij een omsloten plein gecreëerd waardoor de hoofdingang van het gebouw meer ruimte krijgt. Verder hebben zij meer licht in de faculteiten gebracht. voor grote evenementen is een in het oog springende horizontale ruimte ontworpen. In het plan is een ruimbemeten voetgangersgebied met korte routes verbonden met de omliggende straten en de ingang van de parkeergarage. Het gebouw heeft naar de Gonsioristraat een open uitstraling, alle activiteiten binnen zijn aan de buitenkant zichtbaar. Aan de Laikmaastraat is een ingang gemaakt naar het semi-publieke plein. 

Nat-2-liggend.jpg    nat-liggend.jpg

De facade is uitgevoerd als interactief membraan dat verwijst naar de artistieke inhoud van het gebouw. Voor de gevel zijn lokale materialen gebruikt, traditionele breipatronen uit het gebied dienden als inspiratiebron voor het patroon in de gevel. NAT Architecten heeft dit aangepast aan de schaal van het gebouw ten opzichte van de maat van de voorbijganger. Het toont daarbij ook de verschillende spanningen in de constructie en geeft ruimte aan diverse raamtypes voor de achterliggende functies. De gevel wordt betegeld met limestone panelen die worden gevonden op de dichtbij gelegen kliffen. 

Het dak heeft de functie van vijfde facade. Een open trap biedt uitzicht op de oude stad en de haven. 

nat-staand.jpg    nat-tekening.jpg

www.natarchitecten.nl

Voor een overzicht van de inzendingen: http://maja.artun.ee/index_eng.html

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels