nieuws

Woongebouw Detroit wint Belgian Building Award

Geen categorie

Afgelopen week hebben de architecten b0b van Reeth en Christine de Ruijter van het Antwerpse awg architecten de Belgian Building Award 2008 (BBA) in de categorie residentiële gebouwengewonnen voor het woongebouw Detroit in Amsterdam.

Woongebouw Detroit wint Belgian Building Award

Uit uiteindelijk tien kandidaten werden twee inzendingen – waaronder Detroit – geselecteerd die beantwoordden aan ‘duurzaamheid en spaarzaamheid op het vlak van gewenste milieuvoetafdruk en grondgebruik’. Detroit werd de uiteindelijke winnaar. ‘Toekomstgerichte Belgische deskundigheid’, is het oordeel van de jury. 

Woongebouw Detroit ligt aan de oever van het IJ, het biedt   plaats aan 81 loft-appartementen- gesitueerd rondom een groot atrium, een health club met zwembad, een fitnessruimte, meerdere sauna’s, gastenverblijven, een laundry, 2300 m2commerciële ruimte en 107 parkeerplaatsen in de ondergrondse parking. Alle appartementen (tussen 106 en 238 m2) worden door Vesteda verhuurd, de indeling kan door de bewoners zelf worden bepaald.

De inzendingen hadden dit jaar een opmerkelijk hoog niveau en waren veel homogener dan in het verleden. ‘De rode draad in de selectie is dat we vooral voor vernieuwende projecten hebben gekozen”, stelt juryvoorzitter Jan Bruggemans. “Vernieuwend in heel brede zin: qua programma, technisch, in materiaalgebruik, structureel … In de constructie en de structuur hebben we veel innovatieve oplossingen gezien.’ In de tweede ronde bezocht de kernjury de geselecteerde projecten om tot een gewogen oordeel te kunnen komen. 

In zijn vijftienjarig bestaan is de BBA uitgegroeid tot Belgisch grootste en belangrijkste architectuurwedstrijd. Dit jaar waren er 129 inzendingen. 

Dit project is eerder gepubliceerd in de Architect nummer 11, november 2005.http://dearchitect.sdu.nl/architect/nieuws_vakinformatie/tijdschrift_uitgaven/toon_artikel.jsp?di=186432

Reageer op dit artikel