nieuws

OMA wint competitie herontwikkeling modernistisch monument in London

Geen categorie

Office for Metropolitan Architecture (OMA) heeft de competitie voor de renovatie en herontwikkeling van het voormalige Commonwealth Institute in London gewonnen. Het in het stadsdeel Kensington liggende modernistische gebouw uit 1962 wordt grondig gerenoveerd; op het omliggende terrein komt hoogwaardige woningbouw.

OMA wint competitie herontwikkeling modernistisch monument in London

De eigenaar van het als modern monument beschermde pand, de Londense ontwikkelingsmaatschappij Chelsfield Partners, wil het pand met zijn karakteristieke tentvormige dak van koper herstellen, een nieuwe bestemming geven en dit gedeelte van Kensington High Street met nieuwe hoogwaardige woningbouw opwaarderen. 

OMA gaat de mogelijke nieuwe bestemmingen voor het gebouw onderzoeken en maakt daarbij gebruik van het bijzondere interieur van het gebouw. De relatie met het dichtbijgelegen Holland Park krijgt speciale aandacht in de toekomstige plannen. “De nieuwe woningbouw zal in een parklandschap verrijzen en het bestaande gebouw op respectvolle wijze aanvullen” aldus Reinier de Graaf, projectarchitect. 

De grote uitdaging is de architectonische kwaliteit van het Commonwealth Institute te respecteren en een functioneel eigentijds project te creëren. “Het is een complex project,” zegt De Graaf.   “Aan de noordkant wordt het door een muur afgescheiden van Holland Park terwijl het aan de Kensingtion High Street een onderbreking in de huizenfront vormt. Het project moet hiervoor creatieve oplossingen vinden”. 

OMA won de wedstrijd van Rafael Moneo, Rafael Viñoly Architects, Eric Parry Associates, Caruso St John en Make Architects. 

www.oma.eu

Reageer op dit artikel