nieuws

De kunst van het restaureren

Geen categorie

Het ambachtscluster in Veenhuizen is door het erfgoedcentrum Veenhuizen ontwikkeld. Het Erfgoedcentrum moet een kenniscentrum worden op het gebied van restauratie en (architectuur)geschiedenis van de vroegere kolonie Veenhuizen.

De kunst van het restaureren

Voor de verbouwing schakelde de Rijksgebouwendienst Atelier Kempe Thill in. De functie, een scholingscentrum voor bouwhistorie en restauratie, vroeg om een voorbeeldige en inspirerende aanpak. Het nieuwe museum in de voormalige gevangeniskolonie is ondergebracht in vier bestaande monumentale panden uit de 19de eeuw. 

Grote delen van de bestaande structuur zijn gesloopt om de gebouwen terug te brengen in hun originele staat. De panden zijn aan de binnenzijde verbouwd om ze geschikt te maken voor de nieuwe, publieke museumfunctie. 

veenhuizen-2.jpg

Bestaande gevelopeningen met ontbrekende ramen en deuren zijn dichtgezet met nieuwe monumentale gevelelementen. Het centrum opent 28 maart zijn deuren.

www.atelierkempethill.com
www.erfgoedcentrumveenhuizen.nl

Reageer op dit artikel