nieuws

Terug tot de essentie

Geen categorie

Thomas en Pieter Bedaux van Bedaux De Brouwer Architecten zijn de winnaars van de door BNA Kring Midden Brabant uitgeschreven prijsvraag ‘Dorps Wonen’.

Terug tot de essentie

De uitgeschreven prijsvraag onder architecten had als opgave een visie te ontwikkelen voor eigentijdse dorpse woningen voor het plangebied Koningsoord in Berkel-Enschot. Uitgangspunt is dat de nieuwe bebouwing in dit plangebied aansluit op het dorpse karakter van Berkel-Enschot.  

Koningsoord vormt één van de uitbreidingsgebieden van de dorpskern Berkel-Enschot, waar de komende jaren het toekomstige winkelcentrum met dorpshart en ongeveer 685 woningen worden gebouwd. Ook de herbestemming van het gelijknamige klooster valt binnen het plangebied. Het gehele plan voor Koningsoord wordt ontwikkeld door Proper Stok Groep. Het stedenbouwkundige plan is ontworpen door de Architekten.Cie/INBO uit Amsterdam. 

Om de visie te verbeelden werd aan de inschrijvers gevraagd om drie woningtypes te ontwikkelen op zes kavels. Uit de twintig inzendingen werd het ontwerp van de gebroeders Bedaux als winnaar aangewezen. Zij mogen nu hun ontwerp gaan uitvoeren. Volgens de jury hebben zij “het dorps bouwen teruggebracht tot zijn essentie: soberheid, eenvoud en homogeniteit met subtiele individuele verschillen en met menselijke maat”. 

De tweede prijs en de publieksprijs ging naar Jeroen Wouters van architectenburo JMW. Zij mogen hun visie nader uitwerken in opdracht van Proper Stok. De eervolle vermeldingen waren voor Luijten/Smeulders Architecten, Architecten Werkgroep Tilburg en Marie José Rijnvos en haar collega’s van Rijnvos Voorwinde Architecten te Rotterdam. 

Reageer op dit artikel