nieuws

Martin Smit promoveert op resultaatgericht ontwerpproces

Geen categorie

Op 11 februari 2008 is Martin Smit, architectpartner bij Inbo, tot doctor gepromoveerd aan de Technische Universiteit in Delft. In zijn dissertatie onderzocht hij de mogelijkheden voor een cyclisch iteratief ontwerpproces, dat het voor architecten mogelijk maakt om van verworven kennis en ervaring te leren en daardoor tot steeds betere resultaten te komen, zonder inperking van de creativiteit.

In zijn proefschrift ‘Naar een cyclisch iteratief ontwerpproces en ontwerpomgeving’ werkte Smit een theoretisch model uit dat voortkomt uit reële vragen en problemen uit de dagelijkse beroepspraktijk van architecten met repeterende opgaven. Het model gaat niet alleen uit van de kernactiviteit van de architect, het ontwerpen; het speelt ook in op contractstructuur, de bureauorganisatie, de kwaliteitsbewaking en het informatiebeheer.

In het cyclisch iteratief ontwerpproces worden vier fasen op een cyclische wijze doorlopen en wordt op een iteratieve wijze naar een kwalitatief hoogstaand resultaat gewerkt. Deze fasen zijn achtereenvolgens (her)definitie uitgangspunten en ontwerpontwikkeling, produceren, testen / gebruiken en analyserend evalueren. Om een beter begrip van deze fasen te krijgen wordt ook gebruik gemaakt van een technologietransfer: het overbrengen van technologieën en methodieken uit de vliegtuigbouw naar de bouwkunde, twee gebieden die Smit persoonlijk fascineren: “De ontwerpmethodieken uit de vliegtuigbouw hebben kenmerken die we in de architectuur niet of nauwelijks kennen, maar de moeite waard zijn om te bestuderen”.

Reageer op dit artikel