nieuws

Herinrichting MOB-complex in Alverna

Geen categorie

Architect Jaco Woltjer wil op het vroegere MOB-complex in Alverna (Gelderland) woningen bouwen zonder tuin. Hij wil de huizen, of dit nu woningen op de begane grond of appartementen zijn, een relatie aan laten gaan met de groene omgeving. Auto’s verdwijnen ook uit het zicht: parkeren kan alleen in een parkeergarage, eigen garage of onder een carport.

Herinrichting MOB-complex in Alverna

In opdracht van het ministerie van LNV schakelde de Dienst Landelijk Gebied Woltjer in voor een nieuwe bestemming van het complex in Alverna. Op een MOB-terrein werden ten tijde van de Koude Oorlog wapens en rijdend materieel opgeslagen. 

Woltjer werkte een paar varianten uit voor de invulling van het terrein. De eerste variant biedt ruimte aan twaalf woningen in twee of drie lagen aan de noorzijde van het complex. Woningen hebben geen tuinen maar wel inpandige loggia’s of terrassen.
In de tweede variant komen er 34 appartementen in vijf woontorens van drie of vier bouwlagen. De derde en laatste variant heeft volgens de architect de voorkeur. Deze optie bestaat uit negentien woningen in de vorm van een schuur.

Alle varianten staat nog ter discussie evenals het aantal opslagloodsen dat op het terrein blijft staan na de herinrichting. In plan 3 blijft een loods gedeeltelijk staan om vleermuizen te huisvesten. De plaats van de verdwenen loodsen kan worden ingevuld door boskamers die hiermee de herinnering levend houden aan de oude functie van het MOB-complex. 

Een andere gemeente heeft inmiddels ook een mobilisatiecomplex aangekocht, al is dat voor andere doeleinden. De gemeente Venray koopt het mobilisatiecomplex om daar 500 werknemers uit Midden- en Oost-Europa te huisvesten. De gemeenteraad beslist over dit plan op 25 maart, heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt. 

Op www.wijchen.nl zijn de ontwikkelingen over de herbestemming van het complex in Alverna te volgen. 

Bron: de Gelderlander/ANP

Reageer op dit artikel