nieuws

Cultuurprijzen Vlaanderen uitgereikt

Geen categorie

Gisteren zijn de winnaars bekend gemaakt van de Cultuurprijzen Vlaanderen 2007. Onder de winnaars bevinden zich Coussée en Goris. Zij werden onderscheiden met de prijs voor Architectuur.

Cultuurprijzen Vlaanderen uitgereikt

Coussée en Goris zijn vooral bekend door hun ontwerpen voor utiliteitsbouw en door hun renovatieprojecten voor oude panden. Het Groot Vleeshuis in Gent, de Katoenspinnerij Lindelei in Gent, de Transfosite in Zwevegem en het domein De Boerekreek in Sint-Jan-in-Eremo zijn bekende ontwerpen van het Gentse architectenduo. 

In deze categorie waren Laurent Ney – Moritz Küng eveneens genomineerd door de jury die bestond uit Paul Vermeulen (voorzitter), Oana Bogdan, Guy Châtel, Jo Crepain, Stefaan Devoldere, Roeland Dudal, Katrien Embrechts, Dominique Pieters, Maarten Delbeke.

De prijs voor Erfgoed ging naar Sylvia Van Peteghem voor de transformatie van de Gentse universiteitsbibliotheek in een digitaal kenniscentrum. Onder haar impuls speelde de bibliotheek een cruciale rol in de Belgische bijdrage voor DRIVER(Digital Repositories Infrastructure Vision for European Research: een zoekmachine voor Europese repositories). Met Google startte ze een samenwerking die de collectie internationaal digitaal consulteerbaar moet maken. Mede dankzij haar wordt de Boekentoren, een monument van architect Henry van de Velde, in 2010 gerestaureerd.

In totaal werden twaalf categorieën bekroond, waarbij elke prijs een bedrag van 12.500 euro vertegenwoordigt. Uitzondering op de regel vormt de prijs voor Algemene Culturele Verdienste, die een hele carrière bekroont met een bedrag van 20.000 euro. Dit jaar ging deze award naar Kunstencentrum Vooruit. 

www.cultuurprijzen.be

Reageer op dit artikel