nieuws

Winnaars ontwerp urban villa’s en woontoren Almere bekend

Geen categorie

Kalliste Woningbouwontwikkeling en Timpaan gaan de urban villa’s ontwerpen in Cascadepark West in Almere. De Key/DePrincipaal is geselecteerd voor de woontoren. Een en ander is het resultaat van een prijsvraag.

Winnaars ontwerp urban villa’s en woontoren Almere bekend

De gemeente zocht naar plannen met een uitzonderlijk duurzaamheidsgehalte die zo bijzonder zijn dat zij zonder stimulans van een ontwikkelingcompetitie niet zouden worden gerealiseerd, maar ook toepasbaar zijn binnen reguliere woningbouw. 

Urban villa’s 

Voor de urban villa’s voldeden twee plannen: ‘Urban Forest’ van Kalliste Woningbouwontwikkeling en ‘L.E.F.’ van Timpaan. Sterke punten van Urban Forest zijn het concept van een vrij indeelbare, grotendeels houten constructie met een energieproducerend dak en de uitzonderlijke vrijheid die medeopdrachtgevers krijgen in de inrichting van hun woning en buitenruimte. 

De beoordelingscommissie beschouwt ‘L.E.F.’ als een project waarin (bijna) iedereen zou willen wonen. Het speelt in op de kwaliteiten van de locatie en de onconventionele opzet van de maisonnettes biedt de driezijdig georiënteerde woningen een verrassende ruimtelijkheid.

Woontoren

Voor de woontoren is één ontwerp ingediend dat voldeed aan de inzendingvereisten. Woonstichting De Key/De Principaal ontwierp de woontoren met parkeergarage ‘Casa Cascada’. Met betrekking tot de woontoren strekt het oordeel van het college van B&W verder dan het advies van de beoordelingscommissie. Het college van B&W betrekt – naast het feit dat de bouw van het Homerus- en Columbuskwartier vordert, en het voorkeur heeft de woontoren tegelijkertijd te realiseren – ook de bewezen kwaliteiten van de woonstichting in het oordeel, en besluit om de locatie voor de woontoren toe te kennen aan De Key/De Principaal. Voorwaarde voor realisatie is dat nadere afspraken worden gemaakt over verdere uitwerking van het plan, met name op het gebied van duurzaamheid en zeggenschap van toekomstige bewoners.

Reageer op dit artikel