nieuws

Van voetbalstadion naar voetbaltempel

Geen categorie

Niet alleen Rotterdam heeft plannen voor de toekomst van zijn voetbalstadion. Ook in Breda kijken ze vooruit en gaan de komende jaren 11,5 miljoen euro investeren in het nieuwe NAC stadion.

Van voetbalstadion naar voetbaltempel

Feyenoord krijgt een nieuwe Kuip aan de Nieuwe Maas. Het stadion (kosten bijna een half miljard euro en 80.000 plaatsen) moet in 2016 klaar zijn. De bouw van het complex start in 2013 of 2014. Het krijgt een uitschuifbaar veld en dak en moet klaar zijn voor het WK Voetbal in 2018 waarin mogelijk Nederland/België optreedt als gastheer. Op de locatie is ook ruimte voor een ijsbaan en een uitbreiding van het Topsportcentrum. Mogelijk komen er enkele honderden woningen, ondermeer aan de Maas. 

Voor de bereikbaarheid moet een nieuwe metrolijn worden aangelegd die de haltes Zuidplein, Stadionpark en Kralingse Zoom met elkaar gaat verbinden. Een overkapping van de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht tussen de koude Kuip en de wijk Hillesluis verbindt Rotterdam-Zuid. Daar bovenop komen onder meer sportvelden te liggen. Met de investering van het gebied rond de nieuwe Kuip is een bedrag van twee tot drie miljard euro gemoeid. 

De oude Kuip blijft tot 2018 in functie en wordt daarna niet afgebroken. De gemeente Rotterdam buigt zich over een nieuwe bestemming voor het oude stadion. 

De ontwikkeling van de sportcampus vindt plaats van 2009 tot 2028. De gebiedsvisie is opgesteld in opdracht van de Gemeente Rotterdam door Ontwerpatelier Stadionpark. Dit multidisciplinaire team wordt aangevoerd door KCAP Architects & Planners en werkt samen met dS+V en H+N+S landschapsarchitecten.

NAC Breda
Ook Breda presenteerde hun plan voor de 11,5 miljoen kostende investering in het nieuwe NAC stadion. Het plan voorziet naast het Rat Verlegh Stadion in 23000 m2 kantoren, een mega-supermarkt van 6000 m2 en 17000 m2 winkels. Het stedebouwkundig plan is afkomstig van Urbis bureau voor stadsontwerp in opdracht van Heja Projectontwikkeling.

Grosfeld van der Velde architecten is door NAC benaderd om een visie te ontwikkelen voor de gefaseerde uitbreiding en upgrading van het bestaande stadion. De huidige tribunes worden over de grachten, tot letterlijk tegen het veld, doorgetrokken en ook zullen er aan de bovenzijde nieuwe ringen worden toegevoegd. Er ontstaat een nieuwe huid van kolommen rondom het stadion,waardoor het gebouw tot een sporticoon maakt.

Fase 1 betreft het uitbreiden van de capaciteit van de huidige 17.000 plaatsen naar bijna 20.000 plaatsen en zal, mits de gemeenteraad instemt met het voorstel, in het seizoen 2009-2010 worden gerealiseerd. 

Reageer op dit artikel