nieuws

Project – Heraanleg van het Skanderbegplein door 51N4E

Geen categorie

Het Belgische architectenbureau 51N4E uit Brussel heeft de architectuurwedstrijd gewonnen voor de heraanleg van het Skanderbegplein in Tirana, de hoofdstad van Albanië. Het plein ligt gelegen aan het uiteinde van een grote as die het centrum van Tirana bepaalt. Vroeger was het plein een symbool van macht, maar tegenwoordig is het verwaarloosd en verworden tot één groot verkeersknooppunt.

Project – Heraanleg van het Skanderbegplein door 51N4E

Momenteel is de stad na de val van het communistische bewind bezig met de opmaak van een structuurplan voor de hoofdstad. De heraanleg van het Skanderbegplein is hiervan één van de eerste grote overheidsopdrachten. 

def-tirana-2.jpg

In het ontwerp wordt het plein opnieuw verkeersvrij en is het midden drie meter boven het maaiveld. Rondom is een zone van verschillende parken en tuinen aangelegd. In het midden van een ring van bloemen wordt een zeer lage piramide gebouwd van maximaal drie meter hoog. 

Het plein wordt een plek waar je kunt ontsnappen aan de chaos van een over geconsumeerde en door auto’s overspoelde stad. 

Reageer op dit artikel