nieuws

Winnaars LAi en Mart Stamprijs

Geen categorie

Het ontwerp voor het kantoor voor Wieden+Kennedy in Amsterdam van NEXT Architects is bekroond met de Lensvelt de Architect Interieurprijs 2008.

Winnaars LAi en Mart Stamprijs

Uit de vijf nagenoeg gelijkwaardige genomineerde projecten, koos de jury voor dit ontwerp omdat er met betrekkelijk eenvoudige middelen een leefbaar interieur is gecreëerd en omdat hierin de werelden van opdrachtgeverschap en cultuur effectief samen komen. Het interieur is geen samenstelling van objecten, maar een consistent geheel van ruimtes en routes, waarin plekken zijn gemaakt voor geconcentreerd of in teamverband werken. Dit wordt ondersteund door de speciaal voor dit project gemaakte meubels, die door het gehele pand zijn toegepast, maar niet dominant zijn. De grootste verdienste van NEXT is de ruimtewinst die hierdoor is bereikt, zonder dat dit ten koste is gegaan van de functionaliteit.

Alexander Pelikan mocht de Mart Stamprijs in ontvangst nemen voor zijn stoel Plastic Nature. Hierin heeft een vernieuwend maakproces geleid tot een verrassend en geslaagd resultaat. De stoel heeft houten poten die door middel van kunststof verbindingen naadloos aansluiten op de houten zitting en rugleuning; een vrij ongebruikelijke combinatie van materialen in een stoelontwerp, die volgens de jury zo nog nooit eerder is toegepast. Voor de aansluiting tussen beide materiaalsoorten is een fractale vorm gecreëerd, die tevens dienst doet als decoratie. Het resultaat van deze combinatie van decoratie en functie is een eigentijdse stoel met een uitermate eigenzinnig beeld.

Meer informatie over de winnaars en de spreker tijdens de feestelijke prijsuitreiking is te vinden op www.lai2008.nl

Reageer op dit artikel