nieuws

Techniek – Klimaatneutrale vakwerkwoning

Geen categorie

Wonen in harmonie met de natuur, in balans met de elementen aarde, vuur, lucht en water. Deze levensfilosofie staat centraal in het nieuwe woonontwerp van Huf Haus: ‘Huf Fachwerkhaus 2000 Art 9’. De design huizenbouwer heeft de woning volledig klimaatneutraal gebouwd, met gebruik van hoogwaardige materialen en technologische innovaties.

klimaatneutraal wonen-1.jpg

Het Art 9 huis opende deze week zijn deuren in het modeldorp in Hartenfels (bij Koblenz). Het thema ‘natuur’ is zowel toegepast in het interieurontwerp als in de duurzame technologie in de woning. De woning is CO2-neutraal, zelfvoorzienend en heeft een primaire energiebehoefte van slechts 57,2 kWh(m2a). Dit komt mede door de toepassing van een lucht-water-warmtepomp, die warmte aan de buitenlucht onttrekt en omzet in warmte voor de woning. Andersom zorgt de pomp in de zomer voor verkoeling. De in het dak geïntegreerde zonnecollectoren en -panelen voorzien de woning van aanvullende energie.

klimaatneutraal wonen-2.jpg

“Dit glazen huis kun je in de Sahara zetten zonder dat je het warm krijgt en het is energiezuinig”, aldus ing. Onno Brasser, verantwoordelijk voor Huf Haus in Nederland.

De gedachte achter het ontwerp is dat de hedendaagse levensstijl te weinig tijd overlaat om te ontspannen en van de natuur om ons heen te genieten. Huf Haus brengt daarom de natuur binnen. De elementen aarde, vuur, lucht en water vormen een rode draad in de architectuur en inrichting. Zo zijn aardetonen en typische waterkleuren terug te vinden en is er gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen als hout, natuursteen en edelmetaal. Het huis heeft grote glasoppervlakken en veel open ruimte. Een centraal besturingssysteem van Crestron bedient alle technische processen in het huis.

De indeling en afwerking van een Huf vakwerkhuis zijn tot in detail en op maat op de de klant afgestemd. De onderdelen worden in de fabriek in Hartenfels op maat gemaakt, vervolgens vertrekt een team naar de plaats van bestemming en binnen zes tot tien dagen staat het huis, water- en winddicht. De afwerking van het huis neemt tussen de drie en zes maanden in beslag. 

Huf Haus heeft de afgelopen veertig jaar 8.000 Huf-huizen gebouwd in Europa. Het bedrijf maakt gebruik van de eeuwenoude vakwerkbouw met stevige houten balken. Dankzij deze constructie hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van dragende – en daarmee ruimtescheidende – wanden.

klimaatneutraal wonen-3.jpg

Reageer op dit artikel