nieuws

Techniek – Digitale uitwisseling moet graafschade beperken

Geen categorie

Iedereen die in de Haarlemse bodem wil graven, kan straks eenvoudig de kabel- en leidinggegevens van het gebied opvragen.

Haarlem is de eerste gemeente in Nederland die de digitale verwerking van deze zogenoemde Klic-meldingen volledig buitenshuis heeft ondergebracht. De Wet Informatievoorziening Ondergrondse Netwerken (WION) verplicht lokale overheden volgend jaar hun kabel- en leidinggegevens digitaal te verwerken en te leveren. 

Met Klic-service, een dienst van Gemnet in samenwerking met partners KPN en Vicrea, worden de ligginggegevens geactualiseerd en digitaal doorgestuurd naar het Kadaster. Afgehandelde meldingen worden vijf jaar bewaard. Elke graver is verplicht een Klic-melding te doen om zijn voorgenomen werkzaamheden door te geven. In de loop van 2009 staat daar voor de beheerder van kabel- en leidinggegevens de verplichting tegenover om deze informatie digitaal beschikbaar te stellen. Deze maatregel moet de graafschade aan bijvoorbeeld glasvezelkabels en gasleidingen door grondroerders terugdringen. Graven levert nu in 20 procent van de gevallen schade op.

Reageer op dit artikel