nieuws

Interieur – Klassieker in nieuw jasje

Geen categorie

Het bekende armatuur PH5 van Louis Poulsen viert zijn 50ste verjaardag. Het Deense verlichtingsmerk viert deze verjaardag met de introductie van de PH50, een speciale versie in vijf nieuwe kleuren.

Interieur – Klassieker in nieuw jasje

De PH5 werd in 1958 geïntroduceerd op de tentoonstelling ‘Glas, licht en kleuren’ in het Deens Museum voor Kunst & Vormgeving te Kopenhagen. De PH5 was de belichaming van alle ervaring die de ontwerper Poul Henningsen in meer dan 30 jaar onderzoek naar verlichting had opgedaan. Henningsen combineerde de drie-schermige en vier-schermige armaturen tot een hanglamp, die downlight en diffuse kamerverlichting in zich verenigt. De PH5 was enkele jaren alleen verkrijgbaar in wit en grafiet, maar werd oorspronkelijk geïntroduceerd in diverse kleuren.

Met de introductie van de vijf nieuwe kleuren speelt Louis Poulsen in op moderne toepassingsmogelijkheden. Het originele ontwerp van Poul Henningsen is intact gelaten, alleen het matte oppervlak van de klassieke lamp is vervangen door een glanzende finish. Dit geeft het armatuur samen met de nieuwe kleuren een moderne uitstraling. De beschikbare kleuren zijn Chili Red, Mint Blue, Wasabi Green, Coconut White  en Olive Black. 

Net als de PH5 wordt de PH50 geleverd met een E27 fitting, zodat hij kan worden voorzien van 1x23W TC-TSE of standaard gloeilampen. De antiverblindingsschijf is van binnen rood, wat het licht een warme tint geeft, zelfs als het armatuur is voorzien van energiebesparende lichtbronnen zoals spaarlampen. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos: de armaturen zijn alleen of in groepen op te hangen en de kleuren zijn met elkaar te combineren. 

www.louispoulsen.com

Reageer op dit artikel