nieuws

Erick van Egeraat bouwt nieuw stadhuis in Boedapest

Geen categorie

Erick van Egeraat heeft de internationale competitie voor het ontwerpen van een stadhuis in het centrum van Boedapest gewonnen. Een jury bestaande uit internationale professionals selecteerde zijn voorstel uit een groep van 18 deelnemers. Het ontwerp combineert de restauratie van het bestaande, 18e-eeuwse gebouw in barokke stijl met nieuw te bouwen futuristische vleugels zodat een hedendaags centraal plein ontstaat.

eea-boedapest-1.jpg    eea-boedapest-2.jpg

Door open binnenhoven en het flexibele gebruik van transparantie krijgt het nieuwe stadhuis na zijn opening in 2012 een open uitstraling en wordt hierdoor een Forum voor de inwoners van Boedapest. Daarbij maakt het project de oevers van de Donau weer toegankelijk voor voetgangers vanaf de hoofdstraat en biedt het, vanaf een platform boven de toegangspoort, uitzicht over de stad. 

Het ontwerp biedt directe toegang tot het ondergrondse metrostation waar de oude stadsmuren zijn opgegraven en tentoongesteld. De begane grond van het gebouw is toegankelijk voor publiek en bevat onder meer winkels, cafés en restaurants. De verdiepingen bestaan voornamelijk uit kantoren, zowel voor het stadsbestuur als voor de vrije verhuur, en een design hotel.

eea-boedapest-3.jpg    

De volledige façade vormt een ‘visuele muur’ langs de hoofdstraat en symboliseert de overgang van oud naar nieuw, van gesloten naar open. Het bestaande gebouw met haar gesloten, barokke gevel, wordt doorgezet in een semi-open structuur van organische zuilen die uitmonden in een open zuilengalerij die de toegangspoort tot het nieuwe complex vormt.

De meest publieke ruimte in het project is het Culturele Forum, dat strategisch is geplaatst in het centrum van het complex. Hier komt een multifunctioneel auditorium voor het houden van conferenties en tentoonstellingen. 

eea-boedapest-4.jpg

www.eea-architects.com

Reageer op dit artikel