nieuws

Winnaar Stadtmuseum Berlijn bekend

Geen categorie

Architectenbureau Stanton Williams uit Groot-Brittannië is de winnaar van de internationale architectuurwedstrijd voor het nieuwe Stadtmuseum in Berlijn, dat in 2012 klaar moet zijn.

Winnaar Stadtmuseum Berlijn bekend

De opgave betreft de herontwikkeling van het reeds bestaande Marinehaus in Berlijn. Samen met het naburige Märkisches Museum gaat het gebouw het nieuwe Stadtmuseum vormen. Het nieuwe museum toont na oplevering, en 23,4 miljoen euro, de historie en ontwikkeling van Berlijn op circa 4,950 vierkante meter.

Het winnende ontwerp van Williams verwijst naar de relatie tussen tentoonstelling, locatie en interieur van het nieuwe museum en de stad zelf. Het nieuwe gebouw krijgt een open karakter door middel van een ‘raam naar de stad’ samen met een nieuwe publieke ruimte en een overdekte winkelgalerij op de begane grond. Daarbij zijn er op de eerste verdieping een loggia gesitueerd en een galerij boven de gereconstrueerde toren van het Marinehaus voor een panoramisch uitzicht naar het Berlin’s Museum Island. 

De bakstenen structuur van het nieuwe museum, samen met de aangebrachte wijzigingen, blijven zichtbaar, net zoals de sporen van de gebouwhistorie. Wel is in de bestaande baksteenstructuur de toevoeging duidelijk te onderscheiden.

Reageer op dit artikel