nieuws

Tweede deel Visies op Vormgeving

Geen categorie

Deel twee van de publicatie Visies op Vormgeving wordt vandaag gepresenteerd aan het publiek in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Het tweedelige overzicht met teksten uit de wereld van Nederlandse vormgeving in de twintigste eeuw is samengesteld door kunsthistorica Frederike Huygen, in opdracht van Premsela. Deel II omvat de periode van 1945 tot 2000. Het eerste deel, dat in 2007 uitkwam, gaat over de jaren van 1874 tot 1940.

Visies op Vormgeving II wordt gepresenteerd door verschillende designexperts. De aanwezigen krijgen daarnaast de gelegenheid om de tentoonstelling Limited/Unlimited: One Hundred Years of Dutch Design in Boijmans Van Beuningen te bekijken. De tentoonstelling toont een van de kenmerken van Nederlandse vormgeving: het naast elkaar bestaan van een ambachtelijke en een industriële traditie. 
De stukken in Visies op Vormgeving nemen de lezer mee naar de vroege twintigste eeuw, waarin kunstenaars met hun zelfgemaakte produkten pogingen deden de wereld te veranderen. De documenten laten zien welke bronnen van inspiratie ontwerpers in die tijd gebruikten en welke problemen ze tegenkwamen. 

Het was de tijd van het Nieuwe objectivisme, waarin een hevig debat heerste over wat goed design was. De uitgesproken visies van mensen als Theo van Doesburg, Piet Zwart, Mart Stam en Willem Gispen komen naar voren in de bundel, evenals hun passie en humor.
Designhistorica Frederike Huygen heeft grondig onderzoek gedaan in archieven en bibliotheken. Het resultaat is een verzameling uitgebreide hoeveelheid biografieën, profielen en periodieken. Door de gedetailleerde beschrijvingen van Huygen waant de lezer zich echt midden in de twintigste eeuw, bovenop de ontwikkelingen die toen speelden.

Visies op Vormgeving is een initiatief van Premsela en is een copublicatie van Premsela en Architectura & Natura.

Reageer op dit artikel