nieuws

Twee eeuwen Prix de Rome

Geen categorie

De Kunsthal in Rotterdam presenteert eind februari de tentoonstelling ‘200 jaar Prix de Rome, de rijke geschiedenis van Nederlands oudste kunstprijs voor beeldende kunst en architectuur’.

Meer dan 150 schilderijen, tekeningen, objecten, maquettes en video’s geven een overzicht van twee eeuwen ontwikkeling van de Prix de Rome. De expositie is een van de hoogtepunten van de jubileumviering van de Prix de Rome, de oudste staatsprijs voor kunstenaaars en architecten. 

De Prix de Rome was oorspronkelijk een idee van de Franse koning Lodewijk XIV en werd in 1808 in Nederland ingevoerd door de Frans-Nederlandse koning Lodewijk Napoleon. Vermaarde Nederlandse winnaars zijn onder anderen Pier Pander en Jan Sluijters, recente laureaten zijn Koen van Velsen en Ronald Rietveld. 

De Avro-televisie wijdt op Nederland 2 op 25 oktober in het programma KunstUur aandacht aan de Prix. De uitzending gaat over de stand van zaken nu, als het gaat om de Prix de Rome.

Eind november verschijnt een publicatie over het fenomeen, waarvan het eerste exemplaar wordt aangeboden aan een nazaat van Lodewijk Napoleon, prins Charles Napoleon. Evenementen in het kader van de viering komen op internet 

www.200jaar.prixderome.nl 

Reageer op dit artikel