nieuws

Techniek – Huizen te vaak niet brandwerend

Geen categorie

Veel woningen uit de jaren vijftig en zestig voldoen niet aan de brandveiligheidseisen. Volgens het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) moeten gemeenten strenge controles gaan uitvoeren en eigenaren verplichten verbeteringen aan te brengen.

Het instituut reageert hiermee op de brand afgelopen weekend in Zaandam, waar elf huizen snel na elkaar vlam vatten. De brand verspreidde zich via het plafond naar omliggende woningen. Het vuur kroop via een ruimte tussen het platte dak en de bouwmuren naar de andere woningen; de constructie van de daken bemoeilijkte het blussen.

Woordvoerder Lex Schruijer van het NIFV vermoedt dat de panden onvoldoende brandwerend waren. Het Bouwbesluit eist een brandwerendheid van 60 minuten voor nieuwbouwwoningen en van 20 minuten voor oudbouw. De huiseigenaren zijn verantwoordelijk voor de aanpassingen. Er is echter geen datum vastgesteld waarop de woningen moeten zijn aangepast, zodat de brandwerendheid veelal op de lange baan is geschoven. De problemen doen zich vooral voor bij woningen uit de jaren vijftig en zestig.

Bron: Trouw

Reageer op dit artikel