nieuws

Roombeek wint Europese prijs

Geen categorie

Roombeek in Enschede heeft op het 7e European Urban and Regional Planning Awards (EURPA) de eerste prijs gewonnen in de categorie ‘Regonial participation’.

De directe invloed van burgers en instellingen op de wederopbouw van de wijk na de vuurwerkramp in 2000 gaf voor de jury de doorslag. Ook de slimme opzet van de wijk en de heldere samenhang in het werk van planologen, stedenbouwkundigen en architecten wordt geroemd. 

De EURPA wordt om de twee jaar georganiseerd door The European Council of Spatial Planners (ECTP). De prijs vraagt aandacht voor ruimtelijke strategieën of ontwikkelingsprojecten, die een toegevoegde waarde geven aan de kwaliteit van leven in steden en plattelandsgebieden in Europa. 

De Beroepsvereniging van Nederlandse Stedenbouwkundigen en Planologen (BNSP) neemt de Nederlandse voorselectie voor haar rekening. De Gemeente Enschede heeft, in samenspraak met de Architecten Cie. en Gideon Consult, het project in februari 2008   ingediend bij de BNSP.

Het is de tweede grote prijs voor Roombeek in een jaar tijd. Eerder kreeg de gemeente Enschede de ‘Gouden Piramide’, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Ook hier was de jury lovend over de ruimte die burgers kregen in de wederopbouw en de balans tussen de verschillende disciplines.

Bekijk hier de pdf van het artikel uit de Architect van juni 2008

Reageer op dit artikel