nieuws

Oplevering – Van kantoorpand naar Mediatheek

Geen categorie

DOK Delft, de Openbare Mediatheek van de stad Delft, is ondergebracht in het volledig getransformeerde Hoogovenpand. Voor het ontwerp en de transformatie tekende Liesbeth van der Pol van Dok architecten uit Amsterdam, samen met Aat Vos van Aequo. Het eindresultaat kenmerkt zich door kleur en licht, het sterke contrast van eigentijdse versus traditionele materialen en de verschillende sferen die met elkaar een eenheid vormen.

Dok-Mediatheek-openingsfoto.jpg 

Het programma van eisen en de bijbehorende vlekkenplannen die Aequo in 2001 maakten, leidde tot de opdracht voor het ontwerp van het interieur en de inrichting. Dok architecten kreeg de opdracht voor de renovatie en de uitbreiding van het Hoogovenpand, met daarin onder andere de Mediatheek. Beide architecten besloten een deel van de opdracht aan elkaar te geven; Van der Pol nam dus deel aan het interieurontwerp en andersom Vos aan het gebouw. 

Het streven was om moderniteit te brengen zonder afbreuk te doen aan het authentieke, karakteristieke betoncasco van architect Groosman. Ook dienden de aanwezige publieke functies goed zichtbaar gemaakt te worden tussen de woningen en winkels. Het verouderde en sombere gebouw moest vrolijke ontmoetingsplek worden, een licht state-of-the-art informatiecentrum. Ook diende er voor elke functie een andere sfeer te worden gecreëerd en moesten de bezoekers worden verleid om verschillende afdelingen te bezoeken. 

Bij de entree werd op twee meter voor de bestaande gevel een bijna tien meter hoge glazen serre geplaatst, waardoor de Mediatheek zich aan het Cultuurplein profileert en waardoor de activiteiten van buiten goed zichtbaar zijn. De belangrijkste architectonische en ruimtelijke ingreep is de lichtstraat, die wordt gevormd door een vide en een opvallende glazen kap die over de hele breedte van het pand loopt. Daardoor ontstaat een ruimtelijke verbinding tussen de verschillende verdiepingen en functies. Het lichte en uitnodigende karakter verleidt de bezoekers om naar de trap toe lopen om zo hun weg naar de overige functies te vinden. 

Dok-Mediatheek-1.jpg    Dok-Mediatheek-2.jpg

Het interieur slaat een brug tussen het harde, industriële casco en de zachte, warme materialen van de meubels. Denk hierbij aan houten tafels, met leder beklede balies, gestoffeerde stoelen, lederen bankjes en kasten van onbehandeld MDF. Het maatwerk is door Aat Vos ontworpen, terwijl vrijwel alle zitmeubelen van Moroso werden betrokken in een niet eerder vertoonde kleurcombinatie: vrijwel alle stoelen hebben zwarte interieurs en gekleurde exterieurs. De kasten zijn zo geplaatst dat er kleinere ruimtes ontstaan die kleinschalig, transparant en overzichtelijk zijn. Nieuw is dat op elke kastplank voor het eerst frontale presentatie van alle media mogelijk is, waardoor de bibliotheek veel meer de uitstraling van een verkoopruimte krijgt dan tot nu toe het geval was. 

Dok-Mediatheek-4.jpg

Een belangrijk oriëntatiepunt in het gebouw vormt het oranje blok dat op alle verdiepingen in het gebouw op dezelfde positie terugkomt en een lift en toiletruimtes bevat. In de nabijheid van deze ‘oranje draad’ bevinden zich gele informatiebalies. Verder is iedere afdeling van een herkenbare, eigen kleur voorzien. Het lichtplan vormt een eigen onderdeel: door alle kolommen aan te lichten, waarbij de basisverlichting vrij is van het plafond, zijn er vaste ijkpunten ontstaan. Bovendien zijn ook alle wanden via accentverlichting aangelicht.

www.aequo.nl
www.dokarchitecten.nl
www.dok.info

Reageer op dit artikel