nieuws

Oplevering – Bomenmuseum in Vinex-wijk

Geen categorie

Vorige week opende minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het Bomenmuseum in Wateringse Veld. Als over een paar jaar deze nieuwe Haagse wijk gereed is, staan daar 8.000 woningen en honderden verschillende boomsoorten. Al sinds 1996 groeit het bomenmuseum mee met de wijk. De bedenker van dit bijzondere ‘groene’ kunstproject is Herman de Vries.

In de eerste plannen voor de Vinex-wijk Wateringse Veld stond al vast dat de kunst en de openbare ruimte een sterke relatie zouden krijgen. In samenwerking met stichting Stroom Den Haag bedacht de Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld (OCWV) vijf thema’s, waarmee kunstenaars, samen met stedebouwkundigen en landschapsarchitecten, aan de slag gingen. De Vries werkte het thema Groen uit in de vorm van het Bomenmuseum Wateringse Veld.

Het is een variant op het aloude arboretum, een park waarin van allerlei bijzondere en ‘gewone’ bomen één exemplaar voorkomt. Het uitgangspunt is om een zo groot mogelijke variatie aan boomsoorten in de wijk te planten. Bijna elke straat heeft zijn eigen boom. De door De Vries samengestelde lijst voor Wateringse Veld bestaat uit ruim driehonderd verschillende boomsoorten, waarvan de meesten in de straten en groengebieden van de wijk staan. 

Met dit project is geprobeerd de bewustwording van en voor de natuur weer terug te brengen. In de trottoirs zijn hardstenen tegels aangebracht, met daarin de naam en de bladvorm van de boom gegraveerd. Al wandelend door de wijk wordt zo niet alleen de enorme variatie aan soorten, maar ook de aanwezigheid van de natuur duidelijk. 

In de bijbehorende gids worden de achtergronden, mythes en sagen beschreven van de boomsoorten en in het encyclopedisch deel kunnen alle soorten en ondersoorten per straat worden opgezocht. Een losse kaart met een wandelroute leidt geïnteresseerden langs (een deel van) het museum. 

Herman De Vries vormde in 1961 de NUL-groep met Henk Peeters en Armando. Het thema van zijn beeldende werk is de plantenwereld. 

Reageer op dit artikel