nieuws

Eigenwijze constructie

Geen categorie

Ondanks het lopende korte geding tegen de bouw van de Eindhovense blob van de architect Massimiliano Fuksas, is vorige week de eerste paal geslagen.

Eigenwijze constructie

Het is een eigenzinnig gebouw waar al tijdens de planvorming veel protest tegen is geweest. De eigenwijsheid van het gebouw is versterkt door zijn, op het eerste gezicht onlogische, constructie ontworpen door IMd Raadgevende Ingenieurs. 

De kolommen staan namelijk niet boven elkaar; ze staan daar waar ze nodig zijn. Anders zou de begane grond een oerwoud aan kolommen worden. Voorwaarde is wel dat alle kolommen momentvast aan de betonvloeren worden gestort. Toepassing van extra wapening in de vloer zorgt voor de opname van de ponskrachten. 

De mogelijkheid om de gevel constructief te maken, was snel van de baan. De architectuur vraag immers om een transparante huid. Rekeninghoudend met de functionaliteit, de architectuur en de kosten is de gekozen constructie de beste manier om het gebouw te maken. 

www.imdbv.nl
www.fuksas.it

Reageer op dit artikel