nieuws

BURO II wint met Convention Centre

Geen categorie

Tijdens het World Architecture Festival in Barcelona is het Belgische architectenbureau BURO II uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘openbare gebouwen’.

Buro 2-1.jpg    Buro 2-2.jpg

De architecten, Hendrik Vermootel en Salvatore Bono in samenwerking met Pieterjan Vermoortel en Xang HE van CITIC, kregen de onderscheiding voor het project ‘Baiyun International Convention Centre’ in China.

De jury, met als voorzitter Norman Foster, is van mening dat het project er in slaagt “de enorme schaal van dit project te doorbreken door de natuur te integreren in het ontwerp”.

Andere genomineerde projecten waren het Oslo Opera House, het Olympic Sculpture Parc in Seattle en het Smithsonian Museum in Washington.  

Het Belgische architectenbureau BURO II, met vestigingen in Roeselare, Gent, Brussel en China, ging uit van het basisconcept ‘linking nature and town’: het verweven van het congrescentrum als transit tussen de natuur en de stad. Er zijn vier ecobruggen ontworpen die de snelweg kruisen en het congrescentrum en de omringende bergen met elkaar verbinden. Door gebruik te maken van de geschiedenis van de stad, de symbolen en de materialen van de tombe van de keizer, en lokale materialen zoals rode zandsteen, worden de gebouwen verankerd op deze locatie. 

Het programma van 300.000 m² omvat drie gebouwen met congresfaciliteiten met auditoria voor 2500, 1000 en 500 personen; de twee gebouwen aan de buitenkant zijn hotels met elk 500 of 600 kamers. In het interieur komen de westerse en de Chinese cultuur samen. Bufferzones die energie-regulerend werken, worden tegelijkertijd gebruikt als circulatieruimtes.

www.worldarchitecturefestival.com
www.world-architects.combelgium
www.buro2.be

buro-2-3.jpg    buro 2-4.jpg

Illustraties: Philippe Van Gelooven

 

 

 

Reageer op dit artikel