nieuws

Ontwerpwedstrijd voor tempel in Dordts stadshart

Geen categorie

De ontwerpwedstrijd voor een tempel in het historisch centrum van Dordrecht heeft 161 inzendingen opgeleverd. De jury selecteerde vijf ontwerpen voor de eindrace. De genomineerden die doorgaan naar de tweede fase zijn: Célestine; Drie keer inkeer – drie torens in een tuin; Gloed; Hortus Contemplationis Publicus en Punt van bezinning.

Op 14 maart maakt de jury, onder aanvoering van de Vlaamse architect Bob Van Reeth, het winnende ontwerp voor de ‘universele stilteruimte’ bekend. Alle 161 inzendingen uit binnen- en   buitenland zijn vanaf die datum tijdens een speciale tentoonstelling te zien, maakten Stichting De Stad en Centrum Beeldende Kunst (CBK) Dordrecht, die de wedstrijd uitschreven, bekend. 

De bedoeling is dat het paviljoentje van tien vierkante meter ook wordt gerealiseerd. De stichting is op zoek naar financiers en hoopt dat de gemeente Dordrecht akkoord gaat. De Stad heeft de meditatieruimte in de Kloostertuin bedacht. De stichting is verrast door het grote aantal deelnemers. “We hadden gehoopt op dertig tot vijftig inzendingen”, zei Hendrik Groeneweg. Volgens hem sprak de wedstrijd veel architecten aan. De stichting wil een beknopt gebouw en stelde niet veel vastomlijnde eisen. “Bovendien hangt het onderwerp in de lucht.” Spiritualiteit kent een hele opleving. 

Op het moment dat de winnaar bekend wordt gemaakt, gaat ook de tentoonstelling Bouwen voor de geest in het CBK open. Het geeft een overzicht van bijzondere religieuze gebouwen. Verder zijn de maquettes van de vijf genomineerden en de ‘informatieborden’ van de andere ontwerpen te zien. 

Bron: ANP

www.bouwenvoordegeest.nl

Reageer op dit artikel