nieuws

Hoofdkantoor SAP ’s-Hertogenbosch in gebruik

Geen categorie

Vorige week vond de officiële opening plaats van het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor voor softwaregigant SAP in ’s-Hertogenbosch. Hans Goverde van het Rotterdamse bureau Kraaijvanger • Urbis maakte het ontwerp.

Hoofdkantoor SAP ’s-Hertogenbosch in gebruik

Het gebouw ligt langs de snelweg A2 en is opgetrokken uit donkere Chinese basaltsteen. Het telt acht bouwlagen en beslaat ruim 13.000 m2. Kenmerkend voor het kantoor is een groot glazen venster, als een billboard langs de weg, waarachter zich het gebouwhoge atrium bevindt. ‘s Avonds worden hier twee als object vormgegeven paviljoens zichtbaar, met daarin een demonstratieruimte en een bar. Het atrium staat via een vide in verbinding met de lager gelegen centrale entreehal, wat bij binnenkomst in het gebouw een lange zichtas oplevert.

Het hoofdkantoor kent een grote mate van transparantie, in aansluiting op de bedrijfsfilosofie van SAP. Vanuit het gebouw is vanaf iedere vloer contact met de buitenwereld. Vice versa dringt het daglicht diep door in alle ruimtes, mede door het toepassen van glazen wanden. Hierdoor wordt het gebruik van kunstlicht zoveel mogelijk beperkt, als duurzame maatregel. Ook zijn in het kader van duurzaamheid natuurlijk recyclebare materialen toegepast.

Het parkeerprobleem op de relatief kleine kavel is opgelost door het gebouw op een natuurstenen plint te zetten, waardoor een halfverdiepte parkeerlaag ontstaat voor ca. 375 auto’s. De route naar de hoofdingang loopt via een oplopend groen landschap.

De werkplekken voor de circa 400 werknemers van SAP zijn deels vormgegeven als open kantoorlandschappen. Er zijn verschillende typen werkplekken gecreëerd, die zijn toegesneden op de aard van de activiteiten die er plaats vinden, zoals dynamische ontmoetingsgebieden, lees- en werktafels en loungewerkplekken.

www.kraaijvangerurbis.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels