nieuws

Hermitage Amsterdam wordt meer dan museum

Geen categorie

De Hermitage Amsterdam wordt een Russisch cultuurcentrum. Naast tentoonstellingszalen krijgt de dependance van het wereldberoemde museum in het Russische Sint Petersburg een concertzaal, een restaurant, een studiecentrum met bibliotheek en een auditorium, waar onder meer lezingen kunnen plaatsvinden.

De Hermitage krijgt vier vleugels met een vloeroppervlak van in   totaal 15.000 vierkante meter. Het westelijk deel van het museum gaat dienst doen als entree. In de noord- en zuidvleugels komen vooral tentoonstellingszalen. Aan de oostkant bevinden zich het restaurant en het auditorium.  

In een bijgebouw komt verder een speciale afdeling voor kinderen. Ook de eeuwenlang gesloten binnentuin wordt toegankelijk voor het publiek. Daar komen kastanjes en beuken te staan.  

De verbouwing kost een kleine 40 miljoen euro. Een eerste deel van de Hermitage opende in februari 2004 al de deuren. Daar vonden tot nu toe acht tentoonstellingen plaats, die in totaal 500.000 bezoekers trokken. De overige zalen moeten in de eerste helft van 2009 toegankelijk zijn voor het publiek. De culturele instelling hoopt dan jaarlijks 300.000 tot 350.000 volwassenen en 20.000 kinderen te ontvangen. 

De Amsterdamse dependance gaat voorwerpen tentoonstellen uit de collectie van het museum in Sint Petersburg. Dat kan zelf niet meer dan 5 procent van zijn drie miljoen kunstwerken tentoonstellen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel